Temiz ve sürdürülebilir yarınlar için...
Kıyı Balıkçılığı-Sürdürülebilir Denizler
Urla'nın geleneksel Bahar Bayramı, MART DOKUZU yüzyıllardır bu topraklarda Mart'ın 3. hafta başında, doğa içinde pikniklerle kutlanıyor. Bu gelenek, 2010 yılından beri de, URLA BELEDİYESİ ile işbirliği içinde, atölyeler, söyleşiler ve saha gezileri ile canlı tutuluyor.
DSU, ilki 2010 yılında gerçekleşen Urla Mart Dokuzu Ot Bayramını, Pandemi ve 2023 Depremi ile gelen kısıtlamalar dışında her sene kutlamakta ve Yarımada da 2000 li yılların, kırsal kalkınmayı hedefleyen ilk festivallerden biri olma özelliğini taşımaktadır. İçeriği tamamen Dernek tarafından belirlenen ve Urla Belediyesinin paydaşlığı ile gerçekleşen bu şenliği civardaki benzerlerinden ayıran birinci özelliği interaktif ve bilgilendirici olmasıdır. Bu kapsamda özellikle gençler ve gençlerin hedef alındığı aktiviteler desteklenmektedir. Örneğin 2010 yılında Klazomenai Zeytinyağ işleği çok yeni ziyaretlere açılmışken, Tahaffuzhane’ye sadece özel izinle girilebilirken, Zafer Caddesi daha Sanat Sokağı’na dönüşmemişken, bu ve benzer mecralara gönüllü profesyonel rehberler ile turlar düzenlenmiş, katılımcılara yöresel pazarlardaki yenebilir otlarımızın çeşitliliği tanıtılmış, sohbet ve atölyelerle otların Urla kültüründeki yeri irdelenmiş ve geniş kitleler ile kırlara çıkılıp, doğada yenilebilir otların tanıtılması, kompost yapımı, çeşitli sanatsal faaliyet ve sergi gerçekleştirilmiştir.
Mart Dokuzu Urla Ot Bayramı
Urla Sakız Enginarı
Urla da yaşayanlar olarak tarım ve gıda ile aramızdaki bağ şimdilik büyük metropollerde yaşayanlara göre çok daha sıkı. Urla‘mızda hala ‘soframıza gelen en son yaban eti ’ yani çiftliklerde yetişmemiş deniz ürünlerine ulaşabiliyoruz. Bunu hem denizlerimizin hala kirlenmemiş olmasına hem de kıyı balıkçılarımızın emeklerine borçluyuz.
Urla İskele’de, kış aylarında her gün saat 11.00 de yaz aylarında her gün saat 10.00 da mezat yapılmaktadır. Tarihte ne zaman başladığını tam olarak bilemediğimiz, ‘kanto’ veya ‘taş’ kelimeleri ifade edilen bu açık arttırma yüzyıllardır aralıksız sürmekte. En revaçta olan Levrek, Çıpra, Kaya Barbun gibi yıldız türler kapış kapış gitse de onlar kadar lezzetli ama kılçıkları fazla olduğu için tercih edilmeyen türler de ‘taş’ da yer alıyor.
Yediden yetmişe, kadınlı erkekli, DSU Gönüllüleri yıllardır, Yerli Malı Haftasında balık çorbası yapıp, kıyı balıkçılarımızın emeklerine, denizlerimizin zenginliğine, temiz kalmaları gerekliliğine, mevsiminde, yöresel ve çeşitli kaynaklardan beslenmenin önemine dikkat çekiyorlar.
Sakız enginarı, bu toprakların nazlı kızı, has kızı.
Sakız enginarı, nazlıdır. Daha soğuklar bitmeden erkenden olur. Hava birden soğur,don olursa,üşür bozulur,Bu nedenle ihtimam ister, ilgi ister. Ama çok lezzetlidir, tüm bu zorluklara rağmen Urla yarımadasının vazgeçilmezi, baş tacıdır.
Sakız enginarı Urla yarımadasının has kızıdır. Çünkü Urla’da geçmişte sadece sakız enginarı yetiştirilirdi. Günümüz de azda olsa başka tür enginar ekimleri olsa da, bu toprakların her daim asıl enginarı sakız enginarıdır.
Soylu bir bitki olduğu kabul edilen enginar; önceleri Avrupa’da sadece asillerin, zenginlerin yiyebildiği lüks bir yiyecekmiş. Oysa Urla yarımadamızda çoğu evin bahçe duvarlarının kıyısında ; kendisine, komşusuna yetecek kadar sakız enginarı bulunurdu.Enginarı yenilecek aşamaya gelen nenelerimiz,dedelerimiz ;kestiği enginarların ihtiyacından fazlasını, mutlaka komşularına dağıtır,o gün tüm komşu evlerden de mis gibi enginar yemeği kokusu gelirdi.
Eskiden Urla da ticari amaçlı büyük tarlalarda enginar üretimi yoktu. Son 45 -50 yıldır enginar tarlalarda ticari amaçla yetiştiriliyor ve Urla’da ki enginar tarla sayısı her yıl katlanarak artıyor. Bu pozitif gelişmeye, Uluslararası Urla enginar festivalinin olumlu katkı sağladığı tartışmasız bir gerçektir.
Bu topraklarda 3 bin yıl önce de insanlar yaşıyordu. MÖ.600 yılında, İskele’de bulunan zeytinyağı işliğinde sıkılan zeytinlerin yağı ile o tarihlerde de nefis zeytinyağlı yemekler yapılıyordu.
Urla’nın, bu köklü geçmişi yanında, toprakları bereketli ,bitki florası da çok çeşitlidir. Bu özelliklere sahip bir yerin mutfağının da zengin olması doğaldır. Zaman içerisinde göçlerle, mübadelelerle gelenler, Urla mutfağında ki yemek çeşitliliğini daha da artmıştır.
Enginar ile bu kadar özdeşleşen Urla ‘nın mutfağında enginar yemekleri geniş yer tutar.
Yenilebilir Yabani Otlarımızı Tanıyalım;
Soframızda sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilik
2025 OT BAYRAMI PROGRAMI
- 11.00 KORTEJ
- Atatürk Kültür Merkezinden Cumhuriyet Meydanına Bando eşliğinde kortej
- 11:30-12:00 AÇILIŞ KONUŞMALARI İstiklal Marşı, Saygı Duruşu, Açılış Konuşmaları
- 12.00-12:30 FOLKLÖR GÖSTERİSİ
- URLA FOLKLÖR VE TURİZM DERNEĞİ
- 12:30-13:15 PANEL: YAŞANABİLİR SÜRDÜRÜLEBİLİR URLA
- Selçuk BALKAN- Urla Belediye Başkanı
- Duygu Özerson ELAKDAR- Hiç Urla Kurucu Ortağı,
- Bilge Bengisu ÖĞÜNLÜ- URLİCE, Urla Bağ Yolu Derneği
- Osman SEZENER- Şef, Od Urla Moderatör: A. Nedim ATİLLA- Mutfak Araştırmacısı, Gazeteci, Yazar
- 13:15 – 13:45 SÖYLEŞİ : YEREL YENİLEBİLİR OTLARIMIZI TANIYALIM Ahmet GÜZELYAĞGÖKEN, Şef, Eğitmen, Gurme
- Emine MOLAVALI, Fazile PAKSOY - DSU
- 13:45-14:15 UKSTED RİTİM GÖSTERİSİ UKSTED Ritim Terapi Topluluğu Yer: Cumhuriyet Meydanı
- 14:30 - 15:00 SÜRDÜRÜLEBİLİR BİYOÇEŞİTLİ BESLENME Prof. Dr. Nazan Uysal HARZADİN – Doktor, Fizyoloji Profesörü
- 15:10 - 15.20 Serhat Filiz ve Hayal Atölyesi Çocukları
- Yerel Otlarla Masallar
- 15:30 -16:00 SÖYLEŞİ: BİR AİDİYET MESELESİ VE KÜLTÜREL SÜREKLİLİK Mehtap Süner Susuzlu - Yazar & Turizmci
- 16:10 - 16.30 SÖYLEŞİ: ZEHİRSİZ SOFRALAR Pembe Emül-Nurhayat Bayturan- Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
- 16.30 – 16.40 DOĞA DOSTU YAŞAM İÇİN KARBON AYAKİZİ ÖLÇÜMÜ Meneviş UZBAY PİRİLİ - Zeytince Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği
- 16.40 – 17.00 YABANİ AMA BİLGE: Otların dili olsa! Elif YILDIRIM - Sürdürülebilir ve Atıksız Yaşam Tasarımcısı
- 17:00 KONSER Grup PİKAP
22/03 Cumartesi
- 10:30-12:30 OT TANIMA GEZİSİ
- Otobüsler Urla Kent Merkezi Yapı Kredi Bankası karşısındaki duraktan kalkacaktır.
- Yer: Kekliktepe - Kocadere
- 12:50-13:30 YEREL TOHUMLARA ÖZGÜRLÜK ve ZEHİRSİZ BÖCEK İLAÇLARI
- Prof. Dr. Tayfun Özkaya -Yerel Tohumlara Özgürlük Dr. Füsün Tezcan- İlkbaharda Börtü böcek için Zehir Dışı Öneriler Moderatör: Birgül Türkel Yer: Cumhuriyet Meydanı
- 13:30-14:00 OT TOMBALA
- Başvurular meydandaki Doğal Sofra Urla masasına yarışma öncesi saat 13:00 e kadar yapılmalıdır.
- Yer: Cumhuriyet Meydanı
- 14:00 ATA TOHUMU DAĞITIMI-TOHUM BOHÇASI Yer: Tohum Bohçası standı, Cumhuriyet Meydanı
- 14:15-15:15 YARIMADA HABİTAT VE BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ Yarımada habitat ve bitki çeşitliliği- Prof.Dr. Serdar Gökhan Şenol, Yarımada bitkilerinin geleneksel kullanımı -Prof Dr. Şura Baykan Öztürk, Yarımada bitkilerinin katma değerli ürünlere geçiş konusunda tavsiyeler -Prof Dr. Erdal Bedir Moderatör: Zeynep Omay
- Yer: Cumhuriyet Meydanı
- 15:15-15:40 MİNİ KONSER
- Özge Çeltik- Cem Vardarcı
- Yer: Cumhuriyet Meydanı
- 15:40-16:10 GENÇLİK PANELİ: GIDA KRİZİNE KARŞI DİRENÇLİLİK OLUŞTURMADA YENİLEBİLİR YABANİ OTLARIN ROLÜ Sügep Akademi Başkanı M. Umut Dilsiz İle Bahçeşehir Koleji Güzelbahçe Kampüsü Genç Sürdürülebilirlik Liderleri Yer: Cumhuriyet Meydanı
- 16:10-16:40 TIBBİ AROMATİK BİTKİLER VE SABUN ATÖLYESİ
- Sultan Adıgüzel- Kimya Mühendisi
- Yer: Cumhuriyet Meydanı
- 17:00 KONSER İzmir Pop Orkestrası
- Yer: Cumhuriyet Meydanı
23/03 Pazar
Bilgi ve kayıt için urlaotbayrami@gmail.com
Ön kayıtlı etkinliklerimiz sınırlı sayıda katılımcı ile gerçekleşmektedir.
Urla'yı Keşfet, Urla Kültür Turu, Profesyonel rehberimiz eşliğinde gerçekleşecektir. 300 TL. kulaklık ücreti kayıt sırasında alınacaktır.
Hapazone, 7-14 yaş arası çocuklar için bitkilerle baskı atölyesidir. Atölye ücretsiz olup, çocuklara ebeveynlerinin eşlik etmesi gerekmektedir.
Kayıtlar ve etkinlikler hakkında bilgi veya kayıt için urlaotbayrami@gmail.com adresine hemen yazmanızı öneririz.