Urla'nın Geleneksel  Bahar Kutlaması

Mart Dokuzu 

Rumi Takvimde Mart Dokuzu Günümüzde 21 Mart a denk geliyor

Mart Dokuzu,  40 yıl önce kızların kol kola girip piyasa yaptığı, ardından erkeklerin bir aşağı bir yukarı gruplar halinde dolaşıp, iki grubun birbirlerine kaçamak göz attıkları, laf attıkları ve hatta yaşça ufak olanların birbirlerinin bacağını ısırgan (dalagan) otuyla dalayıp çeşitli muziplik yaptıkları gün.

dünü...

Eski Urla’lı Algan Tümer ağbimizden dinleyelim: “Bir gün öncesinden börekler açılır, kurabiyeler pişirilirdi. Mart Dokuzunda herkes en iyi elbiselerini giyer, kendine çeki düzen verir, bugün 12 Eylül İlkokulunun bulunduğu yerden başlayarak, biraz ileride olan Sıtma Suyu Mağarasına doğru gruplar halinde yürünürdü. Önce kızlar, daha sonra oğlanlar... Hatta kimin piyasaya çıktığını izlemek isteyenler ise (müstakbel kayınvalideler) orada evi olan konu komşunun balkonuna hücum ederlerdi. Mart Dokuzundan sonra kaçan kızların sayısında ani bir artış izlenir, kız istemeler sıklaşır, 14 Ağustos’taki Bağ Bozumu şenliğinden sonra da düğün dernek yapılırdı.”

 

bugünü...

Günümüzde hem 'yeşile basıp' 'bahara merhaba' demek, hem Urla'nın kültürel zenginliklerini tanımak, hem de doğanın bizlere cömerçe sunduğu besin kaynağı 'yabani otlarımızı' tanımak için, iki gün boyunca, Urla'nın şirin sokaklarında geziyor, atölyelere katılıyor ve yeşilliğe doymaya çalışıyoruz...
Neşeli bir kortej ile başlayan etkinlikler,  iki gün boyunca atölyeler, söyleşiler, müzik dinletileri ile şenlik havasında geçiyor. 
Çok özel ve prestijli 'Tarihi Urla Kültür Turu' ise profesyonel gönüllü rehberler tarafından gerçekleşiyor. Ancak yerler sınırlı olduğu için ön rezervasyon şart.

 Program

İkinci gün ise Urla'nın kırlarına akıyoruz. Önce rehberlerimiz ile kıra çıkıp yenilebilen yabani otlar hakkında bilgi alıyoruz. Adları ne, ne zaman, nereden ve nasıl toplanmalı, nasıl pişirilmeli...
Bu sene Kekliktepe kırsalındaki Ot gezisinde bir de 'Kompost Yapımı Atölyemiz' olacak. Daha sonra merkeze döndüğümüzde, atölye ve söyleşiler, müzik..ama en güzeli yöre halkının doğadan topladığı otların satıldığı tezgahlar ve yemek standları bizi bekliyor. Cumhuriyet Meydanında yer alan Doğal Sofra Urla masasında, yabani yenilebilir otlar hakkında bilgi alabilir, BİTOT ve diğer STKların standlarını ziyaret edebilirsiniz. Son olarak da yüksek tempolu bir konser ile bu coşku dolu Bahar Kutlamasını sonlandırıyoruz.
Sizleri de bekleriz...

Doğal Sofra Urla

Bizi ve yaptıklarımız merak ediyormusunuz?